Darksynth/Cyberpunk Parçama Yorum Bekliyorum

Jean_Caulfield

Re: Darksynth/Cyberpunk Parçama Yorum Bekliyorum

Mesaj gönderen Jean_Caulfield »

Emre Sezgin yazdı: 07 Şub 2025 13:55 Bass ta cok fazla katman kullandigini yazdigin icin fikrimi yazmak istedim, hocam. Seslerde katman kullanmak sesi guclendirmek ayni zamanda stereo image i arttirmak icin iyi bir yontem ama cok dikkatli olmak gerekiyor. Katman yaratmak phase cancelation'a yol acabilir. Bu da katmanin artmasina ragmen bass line i zayif kilar. Bass layerlar ayni frekanslar uzerinde calisiyor ve her bass birbirini maskeler. Her bass line'ii ayri ayri eq layip, bass sesleriinin karakterine gore low, mid ve high frekanslara yer acmak iyi olabilir.250 hz e kadar guzel bir low end eq mixine nefes aldirir , bence.
Evet hocam çok haklısın. Bunun için her bass line'ı farklı oktavlara çekmek ve EQ ile frekans aralıklarını ayırma üzerine çalışıcam biraz daha daha.
Emre Sezgin

Mesaj gönderen Emre Sezgin »

Faz isi zordur. DErinlemesne arastirmani oneririm. Farkli oktavlar bu problemi cozmeye bilir. Cok dikkatlice dinleyip, sample delay (oldukca dikkat isteyen zor bir yontem) ile pozitif ve negatifleri ses dalgalarini mumkun oldugu derecede oturtmak lazim.
DorukS
Site Admin

Mesaj gönderen DorukS »

Güzel bir tema, sound seçimlerin çok başarılı. Bir noktadan sonra tekdüze olmaya başlıyor genel olarak, o konuda yukarıdaki yorumlara katılıyorum.

Parça miks/mastering aşamalarında fazlaca "ezilmiş". Çok fazla compressor kullandığını yazmışsın. Bu nedenlerden biri kesin. Bir diğeri de muhtemelen mastering aşamasında (ya da ana çıkışta) kullandığın limiter olmalı. True peak -1 olsun, integrated seviye de bu tarz için -9'larda olabilir. Daha fazla yüklenince ses bozulmaya başlıyor, burada olduğu gibi.

Farklı sesleri katmanlar halinde kullanacaksan (ör. bass için) bunları EQ ile traşlayabilirsin. Örneğin bass için genelde üç katman kullanılır: Sub, bass ve üst katman. Bunların her birini belli bir frekans aralığında tutup gerisini EQ ile traşlarsan frekans maskelemesini engellemiş olursun. Sub genelde 35 Hz'e kadar olan alt kısımlar doldurur. Bu durumda diğer iki kanalda low cut uygulayıp buraları kesebilirsin. Üst katman bass'ın miks içinde daha rahat duyulması ve stereo genişlik bulması için kullanılır. Onda da sub ve bass'ın kapladığı frekans bölgelerini tamamen kesip atabilirsin. Böylece aralarında frekans maskelemesi olmaz, parça nefes alır, headroom artar, herkes mutlu olur.
DorukS
Site Admin

Mesaj gönderen DorukS »

Emre Sezgin yazdı: 07 Şub 2025 13:55 Bass ta cok fazla katman kullandigini yazdigin icin fikrimi yazmak istedim, hocam. Seslerde katman kullanmak sesi guclendirmek ayni zamanda stereo image i arttirmak icin iyi bir yontem ama cok dikkatli olmak gerekiyor. Katman yaratmak phase cancelation'a yol acabilir. Bu da katmanin artmasina ragmen bass line i zayif kilar. Bass layerlar ayni frekanslar uzerinde calisiyor ve her bass birbirini maskeler. Her bass line'ii ayri ayri eq layip, bass sesleriinin karakterine gore low, mid ve high frekanslara yer acmak iyi olabilir.250 hz e kadar guzel bir low end eq mixine nefes aldirir , bence.
Farklı sesler kullandığı sürece phase cancellation tehlikesi yok. Aynı sesi duplicate etmeye kalkışırsa o zaman tehlikeli 💣
Emre Sezgin

DorukS yazdı: 13 Şub 2025 15:01
Farklı sesler kullandığı sürece phase cancellation tehlikesi yok. Aynı sesi duplicate etmeye kalkışırsa o zaman tehlikeli 💣
Doruk hocam, ayni ses duplicate edildigi zaman neden phase cancellation tehlikesi oluyor aciklar misiniz? Bildigim kadariyla iki ses dalgasi (negatif ve pozitif bolgeleri) 0 derece fazda kaliyorsa ve ses dalgalari shift yapmiyorsa zaten inphase olur. Yani sesi duplicate edersek ses dalgasini kopyalamis oluyoruz ve tamamen ayni (yani 0 derece) fazla aliriz diye dusunuyorum. Kisacasi duplicate ses otomatikman inphase degil midir? Kopyalanan sese orjinal sesten ayri bir proses ornegin eq yada efect uygularsak (delay, reverb vs) audiowave shift edecegi icin phase cancellation baslar. Duplicate edilen ses ve orjinal ses ayri bir aux channela route lanirsa yapilan islem tum seslerde birebir ayni olacagi icin phase cancellation problemi olmaz diye dusunuyorum.
DorukS
Site Admin

Mesaj gönderen DorukS »

Emre Sezgin yazdı: 15 Şub 2025 00:37
Doruk hocam, ayni ses duplicate edildigi zaman neden phase cancellation tehlikesi oluyor aciklar misiniz? Bildigim kadariyla iki ses dalgasi (negatif ve pozitif bolgeleri) 0 derece fazda kaliyorsa ve ses dalgalari shift yapmiyorsa zaten inphase olur. Yani sesi duplicate edersek ses dalgasini kopyalamis oluyoruz ve tamamen ayni (yani 0 derece) fazla aliriz diye dusunuyorum. Kisacasi duplicate ses otomatikman inphase degil midir? Kopyalanan sese orjinal sesten ayri bir proses ornegin eq yada efect uygularsak (delay, reverb vs) audiowave shift edecegi icin phase cancellation baslar. Duplicate edilen ses ve orjinal ses ayri bir aux channela route lanirsa yapilan islem tum seslerde birebir ayni olacagi icin phase cancellation problemi olmaz diye dusunuyorum.
Evet doğru. Eksik yazmışım. Tek kanal olarak kaydedilen bir enstrümanı stereo gibi işleyebilmek için kullanılan ve bazı kaynaklarda Haas efekti adı verilen bir teknik var. O tek kanaldaki enstrümanı duplicate edip, orijinali sabit tutarken kopyasını 20 ms kadar ileri kaydırıyorsun. Sonra bunları sağa-sola panlıyorsun. Güzel bir stereo genişlik duygusu veriyor ama phase cancellation için ideal ortam. Kastettiğim buydu.
Emre Sezgin

DorukS yazdı: 18 Şub 2025 10:33
Emre Sezgin yazdı: 15 Şub 2025 00:37

Evet doğru. Eksik yazmışım. Tek kanal olarak kaydedilen bir enstrümanı stereo gibi işleyebilmek için kullanılan ve bazı kaynaklarda Haas efekti adı verilen bir teknik var. O tek kanaldaki enstrümanı duplicate edip, orijinali sabit tutarken kopyasını 20 ms kadar ileri kaydırıyorsun. Sonra bunları sağa-sola panlıyorsun. Güzel bir stereo genişlik duygusu veriyor ama phase cancellation için ideal ortam. Kastettiğim buydu.
Tsekkurler Hocam.