Dark Ambiance çalışmam

mustafanar

Dark Ambiance çalışmam

Mesaj gönderen mustafanar »

merhaba,
youtube yüklediğim gibi hemen buraya attım :P , sizin eleştirileriniz benim için çok değerli..

Peşinen teşekkürler..

https://www.youtube.com/watch?v=rFkmBNE1sa4

Edit :

Son haliyle

https://www.youtube.com/watch?v=IhN-vPdvdN8
En son mustafanar tarafından 21 Mar 2025 00:38 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
Emre Sezgin

Re: Dark Ambiance çalışmam

Mesaj gönderen Emre Sezgin »

Muthis is hocam.Eline saglik. Videoyu ilk actigimda 7 dk lik projeyi dinleyemem sonuna kadar dedim ama dinledim :)
Sarki hep ayni tempo ve ritmle gitse de verdigin ambiant texture ve melodiler, guzel ses secimleri beni projede kalmaya zorladi. Zaten biraz meditasyon ve ambiance projesi oldugu icin cok varyasyona da ihtiyac duymuyor. Gayet profesyonel sound ediyor. Cok iyi is olmus.

Teknik olarak duyduklarim ve videoda paylastigin EQ , SPAN spectrum analizde gordugum bir kac husus var:
-High End ozellikle hatler biraz harsh geldi bana. Sarkinin moduna uygun olarak transientleri biraz torpulemek belki hizli bir attack ile 1-2 db dynamic eq uygulamak dusunulebilir.
-Aksine snareler yeterince etkili degil. Ses seviyeleri iyi, zaten guclu yuksek bir snare beklenmez bu projede ama beatin govdesini olusturdugu oldugu icin, snare ben de burdayim diyebilirdi.
-SPAN 'da da acikca goruldugu gibi 1.5Khz-4Khz arasi cok bos.-50 db'ye kadar dusuryor yer yer. (snare de bu bolgede punch eder normalde) Buyuk bir deep var oarada. Sarkinin muzikal kismi bu frekanslarda. Genel kullanicinin kullandigi bluetooth speakerlar, kucuk ses sistemlerin de asil muzikal kaliteyi veren yer oralar. Low end ile High End'le kiyaslarsan tonal balance'ta bir problem oldugu goruluyor.
-High Mid'ler (500hz-1500hz) aksine gereginden fazla yukseliyor. Ses seviyesi yine iyi ama -20 db'ye kadar cikan harmonic frekanslar kulagi belli bir sure sonra yoruyor, dogal olarak padlerin resonance seviyesi yuksek ses dizaynlari oldugu icin iyi kontrol edilmeli mid range'teki peakler bence.
-Sarkinin ambiance kismi iyi calisiyor ama dark kismi biraz eksik kalmis. Kick ve bass freaknslarinin Eq sunda yuksek Q factor ve -5 db civarinda derin cut uygulamissin. Ozelliklle Kick vurdugunda -7db ye kadar cikiyor gain reduction. Dynamic EQ ayni zamanda kompressor gibi calisir. Sadece boomy lik olusturan spesifik frekanslari eq layip, kick'in sesini kissan bence kick daha iyi gelir.(bu arada kotu gelmiyor kesinlikle ama daha iyi olur sanki) Kick ve bass uzerindeki agressif eq sarkindaki derinligi azaltmis. Dark havayi verecegin yer tam orasi. Deep Sub'in insanin icine islemesi lazim ki dark temasinin huzursiuzlugunu versin bize.
-Son olarak LUFS'u oratalama -15 db'de tutmussun. Digital platformlarin beklentisi dogrultusunda yaptin sanirim (ki onlarin beklentisinden de dusuk bu oran) Fakat limiter var olus amacina uygun calismiyor (hic limitation yok nerdeyse) sesin percieved loudness ini yukseltmek disinda. Sarkinin dinamigini bozmadan limiter'in peakleri almasina izin ver bence. -11 db ye kadar basabilirsin limiteri. Hala yer var. Zaten True Peak Ceiling'i -1 db set etmissin, distortion riskin yok.

Bu benim amatorce duydugum teknik endiselerim sarkinin guzel ve basarili oldugu gercegini degistirmiyor. Keyifle dinledim. Tesekkurler paylasimin icin.
mustafanar

Sayın Emre hocam, ayrıntılı bir şekilde profesyonelce yaklaşımınız takdire şayan, çok teşekkür ederim,
Genellikle vokal olan (daha doğrusu söz olan) parçaları pek dinlemem, yanlış bir düşünce olabilir belki ama, bence müzik, öncelikle sözle değil de, bıraktığı tonal duyguyla dinleyiciyi yönlendirmeli. Bu bağlamda, atmosferik sesler beni hep etkilemiştir ve keyifle dinerim.. Ancak bu seslerinde kendine göre handikapları var.!
Bunun gibi mid frekans civarında hareket eden sesleri dizginlemek oldukça zor, uğultuya yada çınlamaya düşmek parçayı mahvediyor,
Span Mid-side stereo arayüzünde kırmızı bölgeler oluşuyor, bunları, yine mid-side EQ ile düzeltebiliyorum, ancak bunu yapınca da ses çok kurulaşıyor, bende kendi haline bıraktım, hangi frekans nereden boşluk buluyor ise oradan çıksın dedim.. :)

Span master modunda genellikle flat bir eğri yakalamaya özen gösteriyorum, ancak frekanslarla oynayarak bunu düzleştirmeye çalıştıkça, duyum olarak rahatsız edici tınılar ortaya çıkıyor, parça üzerinde çalışmaya devam ediyorum, söylediklerinizi tek tek ele alacağım, zaman ayırıp yorumlamanız için tekrar tekrar teşekkür ederim, kalın sağlıcakla,

Hepimize kolay gelsin.. ;)
Emre Sezgin

Mesaj gönderen Emre Sezgin »

mustafanar yazdı: 18 Mar 2025 16:18 Sayın Emre hocam, ayrıntılı bir şekilde profesyonelce yaklaşımınız takdire şayan, çok teşekkür ederim,
Genellikle vokal olan (daha doğrusu söz olan) parçaları pek dinlemem, yanlış bir düşünce olabilir belki ama, bence müzik, öncelikle sözle değil de, bıraktığı tonal duyguyla dinleyiciyi yönlendirmeli. Bu bağlamda, atmosferik sesler beni hep etkilemiştir ve keyifle dinerim.. Ancak bu seslerinde kendine göre handikapları var.!
Bunun gibi mid frekans civarında hareket eden sesleri dizginlemek oldukça zor, uğultuya yada çınlamaya düşmek parçayı mahvediyor,
Span Mid-side stereo arayüzünde kırmızı bölgeler oluşuyor, bunları, yine mid-side EQ ile düzeltebiliyorum, ancak bunu yapınca da ses çok kurulaşıyor, bende kendi haline bıraktım, hangi frekans nereden boşluk buluyor ise oradan çıksın dedim.. :)

Span master modunda genellikle flat bir eğri yakalamaya özen gösteriyorum, ancak frekanslarla oynayarak bunu düzleştirmeye çalıştıkça, duyum olarak rahatsız edici tınılar ortaya çıkıyor, parça üzerinde çalışmaya devam ediyorum, söylediklerinizi tek tek ele alacağım, zaman ayırıp yorumlamanız için tekrar tekrar teşekkür ederim, kalın sağlıcakla,

Hepimize kolay gelsin.. ;)
Rica ederim hocam. Ayni dilde konusabildigim bir kisiyle muzik hakkinda konusmak benim icin keyif. Guzel sarkilarini dinlemek ayrica keyif.

Bence soyle ypabilirsin.SPAN da hangi frekanslarin gereginden fazla yukseldigini gorebiliyorsun. Senin de bahsettigin gibi pad ve synthlerden gelen asiri peakleri stereo bilgi korukluyor olabilir. Span mid stereo ayari o bilgiyi de gosterir, frekanslari zoomlayarak derin analiz yapabilirsin.
Asiri peak yapan bolgelerde sadece hedefledigin frekanslara odakli dar bir Q factor koyup max -2 -3 db gain reduction vermek iyi gelebilir. Bu olusturdugun noktalarda eger varsa FabFilter Q4 yada Waves F6 dynamic eq uygulamak ve sesi senin kulagina iyi gelecek bir noktada treshhold seviyesi belirleyerek, hizli bir attack orta hizli bir release ile dynamic eq nun asiri peakleri engellemesini saglayabilirsin. Boylece hem sesi kaybetmemis olursun hem de istenmeyen frekans asimlarini engellersin. Eger bu EQ plug-inlere sahip degilsen TDR Nova EQ plug-in i de tam anlamiyla isini gorur. Ucretsiz bir Dynamic EQ plug-in ve harika calisiyor.
0Contrast

Mesaj gönderen 0Contrast »

03:20 yaylı enstrüman sanki böyle duman dolu bir balonu patlatan iğne gibi geldi rahatlattı. Keyif aldım elinize sağlık.
mustafanar

0Contrast yazdı: 23 Mar 2025 18:48 03:20 yaylı enstrüman sanki böyle duman dolu bir balonu patlatan iğne gibi geldi rahatlattı. Keyif aldım elinize sağlık.
Yorumunuz için teşekkür ederim, beğenmenize sevindim. :)
kolay gelsin.