Massive Attack, Portishead gibi gruplardan esinlendigim ve Bristol'dan cikan Trip Hop tarzinda deneysel bir calisma. Dinlemekten cok hoslandigim ama yapmaya cesaret edemedigim bir turdu. Nihayet biseyler karaladim
Dusuncelerinizi, elestirilerinizi geribildirimlerinizi duyarsam cok sevinirim.
Stereo görüntüden derinlik haritası oluşturma üzerine çalışmıştım, müzikte kullanılmıyor ama size feedback verirken onu ödünç alacağım. Terim şu : Disparity. Bir gözün gördüğü objenin bir özelliğinin (örneğin bir köşesi) diğer gözün görüşünde ne kadar uzakta olduğuna dair bir terim. Bizim görmedeki derinlik (3 boyut) algımızın da kaynağı bu. Disparity ne kadar fazla ise nesne bize o kadar yakın ve daha belirgin bir derinlik hissiyatı oluşturuyor.
Bu parçada da benim gördüğüm kadarıyla disparity biraz fazla olmuş sanki. Sol kulağın duyduğu ile Sağ kulağın duyduğu arasında çok fark var. Minyonların 3d halinde tipler ekrana yaklaşıp gözünüzün içine bir şeyler dürterler ya, ses anlamında benzer şeyler hissettim.
Nasıl filmlerden 2d izleyince de keyif alıyorsak müzikten de mono dinleyince de keyif alabilmeliyiz kanaatindeyim.
I_R_on yazdı: 18 Şub 2025 22:39
Stereo görüntüden derinlik haritası oluşturma üzerine çalışmıştım, müzikte kullanılmıyor ama size feedback verirken onu ödünç alacağım. Terim şu : Disparity. Bir gözün gördüğü objenin bir özelliğinin (örneğin bir köşesi) diğer gözün görüşünde ne kadar uzakta olduğuna dair bir terim. Bizim görmedeki derinlik (3 boyut) algımızın da kaynağı bu. Disparity ne kadar fazla ise nesne bize o kadar yakın ve daha belirgin bir derinlik hissiyatı oluşturuyor.
Bu parçada da benim gördüğüm kadarıyla disparity biraz fazla olmuş sanki. Sol kulağın duyduğu ile Sağ kulağın duyduğu arasında çok fark var. Minyonların 3d halinde tipler ekrana yaklaşıp gözünüzün içine bir şeyler dürterler ya, ses anlamında benzer şeyler hissettim.
Nasıl filmlerden 2d izleyince de keyif alıyorsak müzikten de mono dinleyince de keyif alabilmeliyiz kanaatindeyim.
Enterasan bir yaklasim ve geri bildirim. Mutlaka ben de inceleyecegim derinlik haritasini ve muzikte kullanim alanlarini. Bu calisma aslinda genreye gore de daha stereo. Haklisiniz. Bilincli bir secim oarak stereo genisligi yuksek tutmaya calistim. Biraz endustri standartlari ve beklentileri bu tur uretimlere zorluyor. Ozellikle elektronik muzigin kullanim alanlari ve calindigi sistemler hi-fi stereo genisligi cok yuksek oldugu icin gunumuz parcalari daha da genisliyor. Maalesef mono ses sistemleri artik neredeyse hic kullanilmiyor ve dinleyici genis sarkilari tercih ediyor.
Zamaninizi ayirip dinlediginiz ve geri bildirim verdiginiz icin tesekkur ederim.
Fikir güzel, gayet başarılı, duyum olarak söyleyebileceklerim, bana göre kickler biraz hafif kalmış, fondaki sub-bass ın daha ortaya çekilmesi ve biraz daha gürleştirilmesi, parçanın merkezine daha iyi otururmuş sanki. birde Low seslerde biraz distorsiyon kaldırabilir gibi..
Muhakkak sizde biliyorsunuzdur ve tatbik ediyorsunuzdur, ben şahsen sub bass seslerini mikserde faklı iki kanala gönderiyorum, bunlardan ilkini EQ ile ortalama 150-200 hz üstünü kesip atıyorum, kanalı monoya çeviriyorum, ikinci kanala gideni ise 150-200 hz altındakileri kesiyorum, ve bu kanala hafif distorsiyon ekliyor ve ardına abartmadan hafif reverb ekliyorum, reverb yerine dearVR, veya Ambeo orbit gibi pluginler kulllanırsanız ve hatta 2. kanalın aynısından bir tanede 3. kanala ekler ve bu pluginlerle yönlerini değiştirirseniz kulakları yormayan derin, geniş ve net duyulur sub-bass lar elde edebilirsiniz..
kolay gelsin, başarılar..
mustafanar yazdı: 19 Şub 2025 19:20
Fikir güzel, gayet başarılı, duyum olarak söyleyebileceklerim, bana göre kickler biraz hafif kalmış, fondaki sub-bass ın daha ortaya çekilmesi ve biraz daha gürleştirilmesi, parçanın merkezine daha iyi otururmuş sanki. birde Low seslerde biraz distorsiyon kaldırabilir gibi..
Muhakkak sizde biliyorsunuzdur ve tatbik ediyorsunuzdur, ben şahsen sub bass seslerini mikserde faklı iki kanala gönderiyorum, bunlardan ilkini EQ ile ortalama 150-200 hz üstünü kesip atıyorum, kanalı monoya çeviriyorum, ikinci kanala gideni ise 150-200 hz altındakileri kesiyorum, ve bu kanala hafif distorsiyon ekliyor ve ardına abartmadan hafif reverb ekliyorum, reverb yerine dearVR, veya Ambeo orbit gibi pluginler kulllanırsanız ve hatta 2. kanalın aynısından bir tanede 3. kanala ekler ve bu pluginlerle yönlerini değiştirirseniz kulakları yormayan derin, geniş ve net duyulur sub-bass lar elde edebilirsiniz..
kolay gelsin, başarılar..
Zaman ayirdiginiz ve dinlediginiz icin tesekkur ederim. Ayrintili ve bilgilendirici teknik yorumlariniz icin ayrica tesekkurler.
Aslinda biraz Trip Hop'un genel ozelliklerine sadik kalarak yapmaya calistim sarkiyi. Kick bass dengesi hemen hemen esit bu tarzda. Kick cok on plana cikan bir element degil. Daha cok destek. Yine bu tarzin ozelliklerinden biri bassin deep ve dark duyumunun olmasi. O nedenle subbass 47-80 Hz araliginda etkili sarkida. Main bass line specturumu da 180 hz'i gecmiyor. Yani bass midleri yok denecek kadar az aslinda. Sub ayri bir kanalda calisiyor ve tamamen mono. 100 Hz altlarini tamamen mono yaptim, stereo informasyon 100 Hz ile yogun olamadan yavas yavas basliyor. Aslinda referans aldigim sarkilarin tonal balance degerleri kilavuzluk etti bana.
Tarif ettiginiz subbass taktigini muzigin turune gore uygulyorum. Genelde midleri yuksek ve parlak bass istiyorsam tercih ediyorum. Low ve mid frekanslari ayirip, ayri ayri process ediyorum. Mid frekanslari stereo kanalda hafif effect ve saturasyonla on plana cikariyorum parlatiyorum ki ddusuk frekans uretmeyen cihazlarda da bass duyulsun. Ancak bu sarkida bu uygulamayi bilincli olarak tercih etmedim.
Çok sayıda farklı fikri aynı anda üstüste kullanma becerin müthiş. Normalde bu kadar katmanı aynı anda duyurmak kaotik olabilirdi, sen üstesinden gelmişsin.
Nejat'ın bahsettiği disparity konusu bu şarkıyı dinlerken bende şöyle karşılık buldu: Sanki herşey panlanmış durumda, ve ortada kimse kalmamış gibi. Stereo genişlik iyi hoş fakat neye odaklanacağımızı bilmiyoruz. Bu kasıtlı bir yaklaşım olabilir ama genel dinleyicide odaklanma zorluğu yaratacağı kesin.
Mono ses sistemleri hiç kullanılmıyor demişsin, bu tehlikeli bir yaklaşım. Kimi mekanlarda ve açık hava konserlerinde left-side mono denen bir yöntem kullanılıyor, adından anlaşılacağı gibi sol kanalda ne varsa tüm sisteme o veriliyor. Sağa panlanmış olan unsurları kimse duymuyor doğal olarak.
Geniş mekanlarda bu kadar panlanmış mikslerin sakıncaları da var. Sistem stereo ise, dinleyici solda duruyorsa sağa panlanmış sesleri duymayabilir.
Panlama demiyorum elbette, ama ortada rahatça odaklanabileceğimiz unsurlar da olsun.
DorukS yazdı: 09 Mar 2025 16:12
Çok sayıda farklı fikri aynı anda üstüste kullanma becerin müthiş. Normalde bu kadar katmanı aynı anda duyurmak kaotik olabilirdi, sen üstesinden gelmişsin.
Nejat'ın bahsettiği disparity konusu bu şarkıyı dinlerken bende şöyle karşılık buldu: Sanki herşey panlanmış durumda, ve ortada kimse kalmamış gibi. Stereo genişlik iyi hoş fakat neye odaklanacağımızı bilmiyoruz. Bu kasıtlı bir yaklaşım olabilir ama genel dinleyicide odaklanma zorluğu yaratacağı kesin.
Mono ses sistemleri hiç kullanılmıyor demişsin, bu tehlikeli bir yaklaşım. Kimi mekanlarda ve açık hava konserlerinde left-side mono denen bir yöntem kullanılıyor, adından anlaşılacağı gibi sol kanalda ne varsa tüm sisteme o veriliyor. Sağa panlanmış olan unsurları kimse duymuyor doğal olarak.
Geniş mekanlarda bu kadar panlanmış mikslerin sakıncaları da var. Sistem stereo ise, dinleyici solda duruyorsa sağa panlanmış sesleri duymayabilir.
Panlama demiyorum elbette, ama ortada rahatça odaklanabileceğimiz unsurlar da olsun.
Doruk Hocam sarkimi dinlediginiz ve ayrintili bir feedback verdiginiz icin tesekkurler. Cesaret verici guzel sozleriniz icin ayrica tesekkur ederim. @doruks
Stereo with ile ilgili baskaca yorumlar da aldim. Bu sarkidan oldukca keyif aldigim icin arkasinda durmayi planliyorum. Her nekadar mixi hosuma gitse de mono compatibility sini tekrar gozden getirecegim. Birkac ufak dokunusa da ihtiyaci var. Dediginiz gibi cok farkli enstrumanlar ve fikirler beraber calisiyor sarkida. ayni anda 3 gitar ve 3 synth kanalinin calistigi bolgeler var. Hard pan yapmasam da bazi enstrumanlari ayirmak ve derinlik katmak icin 40-50 dereceye varan panningler var projede.
Forumda da downtempo basligi ile paylastigim benzer tarzdaki projemi mono compability'e dikkat ederek yaptim. sanirim o proje buna gore stereo width olarak daha iyi durumda. Dinlerseniz cok memnun olurum.
Cok haklisiniz ben mono sistem kullanilmiyor derken genelde kulakliklar yada evde kullanilan ses sistemleri dusunerek soylemistim. Ama dediginiz gibi etkinlik ve mekanlarda S/M speaker kullaniliyor. Onu hic dusunmedim.
trip hop zamanında güzel bir anıydı ve mest olduk. beslen ama hiç o toplara girme Emre. Bristol ekolü artık yok kendi topraklarında bile. Ama yepyeni bir soluk getireceğim dersen meydan ortada.