Arkadaşlar merhaba. Umarım doğru yere açmışımdır konuyu.
2 gün önce yeni bir gitar aldım. Ve gitar serüvenim henüz yeni başladı. Squire marka giriş seviyesi bir gitar aldım. Ses kartım Focusrite Scarlett 2i2 gen3. Plugin olarak Guitar Rig 5 ve Amplitube kullanıyorum. Ancak bazı sorunlarım var onlardan bahsedeyim. Eğer detaylı bir kanıt istenirse video çekip de gönderebilirim.
İlk olarak presetleri denediğimde çok gürültü alıyorum. Bu da rahatsız edici zevksiz bir çalım duyum sağlıyor. (Henüz gitara yeni başladım ve sadece tabdan basit şeyler çalıyorum ama yine de tellere bastığımda o aradığım temiz soundu alamıyorum.)
Bu sorunun tellere doğru basmayışımla mı alakası vardır yoksa ses kartım kablom veya gitarımda bir problemden dolayı mı vardır ? Youtube cover videolarının hepsine baksam iyi kötü gitar farketmeksizin hepsinin sesi muazzam temiz bir şekilde çıkıyor ne bir gürültü var ne bir şey. Ama bende Clean tonlar dışında pek temiz bir sound çıkmıyor. Bu konu altında deneyimli kişilerle birlikte bu sorunumu çözmek istiyorum. Normalde piyano ve klavye çalıyorum ve gitardada ilerlemek istiyorum.
Yeni gitarımı kullanma rehberi.
Re: Yeni gitarımı kullanma rehberi.
Yeni başladığını söylediğin için çalımla ilgili bir sorun diye tahmin ediyorum. Bir teli çalarken diğer teller de rezonansa girip titreşiyor ve sen onları kontrol edemiyor olabilirsin. Clean tonlarda bu çok sorun olmaz ama distortion arttıkça daha da belirginleşir.
Kısa bir örnek kayıt alıp burada paylaşırsan daha net bir teşhis koyabiliriz.
Kısa bir örnek kayıt alıp burada paylaşırsan daha net bir teşhis koyabiliriz.
-
Özgür Çabuk
Re: Yeni gitarımı kullanma rehberi.
Selamlar.galipkerembayat yazdı: 20 Oca 2025 21:55 Arkadaşlar merhaba. Umarım doğru yere açmışımdır konuyu.
2 gün önce yeni bir gitar aldım. Ve gitar serüvenim henüz yeni başladı. Squire marka giriş seviyesi bir gitar aldım. Ses kartım Focusrite Scarlett 2i2 gen3. Plugin olarak Guitar Rig 5 ve Amplitube kullanıyorum. Ancak bazı sorunlarım var onlardan bahsedeyim. Eğer detaylı bir kanıt istenirse video çekip de gönderebilirim.
İlk olarak presetleri denediğimde çok gürültü alıyorum. Bu da rahatsız edici zevksiz bir çalım duyum sağlıyor. (Henüz gitara yeni başladım ve sadece tabdan basit şeyler çalıyorum ama yine de tellere bastığımda o aradığım temiz soundu alamıyorum.)
Bu sorunun tellere doğru basmayışımla mı alakası vardır yoksa ses kartım kablom veya gitarımda bir problemden dolayı mı vardır ? Youtube cover videolarının hepsine baksam iyi kötü gitar farketmeksizin hepsinin sesi muazzam temiz bir şekilde çıkıyor ne bir gürültü var ne bir şey. Ama bende Clean tonlar dışında pek temiz bir sound çıkmıyor. Bu konu altında deneyimli kişilerle birlikte bu sorunumu çözmek istiyorum. Normalde piyano ve klavye çalıyorum ve gitardada ilerlemek istiyorum.
Squire marka bir gitarın olduğundan bahsetmişsin. Tahminim, gitarının manyetiklerinin SSS olduğu yönünde yani üç sıra single manyetik. Clean tonlarda temiz ses alabildiğini anlıyorum. Single manyetikli gitarlar, yapıları gereği distortion efektiyle pek iyi geçinemezler. Gain seviyesini düşük tutman faydalı olacaktır. Ayrıca ses kartının girişinde yer alan gain seviyesini de mümkün olduğunca düşük tutmanı öneririm.
Gitara yeni başladıysan sağ el kontrolünün de henüz gerektiği düzeyde olması zaten beklenemez. Gitar çalarken/çalışırken sağ elini tellere mümkün olduğunca yakın tut. Zamanla elinin kenarını kullanarak gereksiz sesleri susturmaya alışacaksın. Bu alışkanlığı edinmek biraz zaman alacaktır, gitarınla ne kadar uzun zaman geçirirsen hakimiyetin de o derece artacaktır.
Clean tonlarda da rahatsız edici bir dip gürültüsü duyuyorsan gitarını başka bir amfi ya da ses kartında dene. Yine dip gürültüsü geliyorsa gitarında yapısal bir sorun olabilir.
Tüm gitaristlerin hayali her işimiz görebilecek her soundu iyi verebilecek bir gitarının olması ama maalesef henüz öyle bir gitar icat edilmedi. Her gitarın iyi yapabildiği ve yapamadığı işler vardır. Ne yapmak istediğimize göre hangi gitarı satın alacağımıza karar vermek en doğrusu.