https://soundcloud.com/han-gee-65787520 ... al_sharing
Bir mix denemesi daha
Bir mix denemesi daha
Selamlar herkese, Daw yazılımı kulanmayı ve mikslemeyi öğrenirken , efektler ve otomasyonlardan bazı temel teknikleri deneyerek ortaya daha iyi bir mix çıkarmaya çalıştım fikirleriniz olursa öğrenmek isterim
saygılar
-
Emre Sezgin
Re: Bir mix denemesi daha
Hocam eline saglik. Daha isi var sarkinin ama proje gayet giuzel, iyi fikirler var ve guzel bir calisma ile potansiyeli ortaya cikar. Melodiler ve sound keyifli. Electric Piano'da guzel olmus. Rhodes Piano duyuyorum sanki. Tropical House hissiyati verdi sarki. Hos olmus.
Kendini gelistirmeye calistigi icin biraz teknige girecegim nacizane, 1 dinlemede duydugum kadariyla.
Mix acisindan gain staging biraz problemli. Kick asiri yuksek. Sanirim low end ten ayirmak icin boost ettin kicki ama tum sarkiya basiyor kick. Biraz compression fazla kacmis olabilir, genel olarak tum enstrumanlarda bir compression baskisi var. Sarkidaki yuksek compression sarkinin dinamikligini almis. Kick Eq'sunu da kontrol edebilirsin. 45-50 hz arasinda bogukluk var. Ayni zamanda 2-3khz arasindaki kick'in click'ini biraz almak lazim sanki. Cok belirgin.
Aksine bu tarzda basin biraz daha onde olmasini beklenir ama oldukca altta kalmis belli belirsiz duyuluyor. Sanirim low end kontrolunden kaynakli bir problem. Electric piano da cok yuksek. Resonans yapiyor temizlenmesi lazim. Soundcloud taki sarki audiwave inde gordugun peakler burdan geliyor.
Yorum istedigin icin oncelikli duydugum teknik noktalari biraz detaylandirdim. Yanlis anlama lutfen ukalalik yapmak istemem.
Tekrar eline saglik. Kolay gelsin
Kendini gelistirmeye calistigi icin biraz teknige girecegim nacizane, 1 dinlemede duydugum kadariyla.
Mix acisindan gain staging biraz problemli. Kick asiri yuksek. Sanirim low end ten ayirmak icin boost ettin kicki ama tum sarkiya basiyor kick. Biraz compression fazla kacmis olabilir, genel olarak tum enstrumanlarda bir compression baskisi var. Sarkidaki yuksek compression sarkinin dinamikligini almis. Kick Eq'sunu da kontrol edebilirsin. 45-50 hz arasinda bogukluk var. Ayni zamanda 2-3khz arasindaki kick'in click'ini biraz almak lazim sanki. Cok belirgin.
Aksine bu tarzda basin biraz daha onde olmasini beklenir ama oldukca altta kalmis belli belirsiz duyuluyor. Sanirim low end kontrolunden kaynakli bir problem. Electric piano da cok yuksek. Resonans yapiyor temizlenmesi lazim. Soundcloud taki sarki audiwave inde gordugun peakler burdan geliyor.
Yorum istedigin icin oncelikli duydugum teknik noktalari biraz detaylandirdim. Yanlis anlama lutfen ukalalik yapmak istemem.
Tekrar eline saglik. Kolay gelsin
-
mustafanar
sahil kesimi, açık hava halka açık bir beach clup açılış demosu gibi, gayet mutlu melodiler barındıran hoş bir çalışma olmuş, teknik yaklaşımı emre hoca yeterince açıklamış, bence de seslerde genel bir boğukluk hakim, biraz nefes alması gerekir gibi hissettim. elinize sağlık güzel olmuş..
Emre Hocam bu işi benden çok daha iyi bilen biri olarak yorumunuz değerli benim için teşekkür ederim.. Bahsettiğiniz teknikleri kullanarak parçayı nasıl düzeltebileceğimi henüz bilmiyorum. Şayet zamanla kendimi kabul edilebilir bir seviyeye getirebilirsem bu tavsiyelerinizi geri dönüp okurum ve yazdıklarınız kafamda daha çok anlam kazanır. Daha çok bilmeyi çok isterdim ve kendimi geliştireceğim.. Yazdıklarınızı temelde anladım, sadece teknik terimler kafamda henüz oturmadı yine de çok teşekkür ederim yardımlarınız için
Evet bu arada sidechain kompresör kullandım enstrümanlar, özellikle bass ve kick çakışmasın diye ama olmamış demek tam.. Mustafa Anar size de yorumunuz için teşekkür ederim, parça durduraksız gitmiş farkettim bunda çok haklısınız , teşekkürler 
-
Emre Sezgin
Estafurullah. Ben de mixingi ogrenmeye calisiyorum ve yolun basindayim. Haklisin fazlaca Ingilizce teknik terim kullanmisim. Miksi ingilizce kaynaklarindan ogrendigim icin Turkce terminolojilere cok hakim degilim. O acidan benim icinde zor oluyor anlatmak. Yazdiklarimi soyle ozetleyebilirim. 'Enstrumanlar arasindaki ses seviye ayarlari (gain staging) dengesiz gibi hissettim. Kick'in biraz sert. Kicki on plana cikartmak icin sesini oldukca acmissin sanirim ama bu seferde sarkinin onune geciyor. Ben kisisel olarak kick'i sarkinin icinde olmasini seven bir yaklasim icindeyim. o yuzden beni biraz rahatsiz etti. Hissettigim kadariyla kompressor uygulamalarin biraz agresif, kompresoru cok dikkatli kullanmak gerekiyor. Kompresor iyi kullanildigi zaman sarkiyi baska bir noktaya tasir ama yanlis kullanimda parcanin enerjisini alir. Uguldamari ilgili frekanslari eq ile cok iyi dinleyip bulabilirsin. Bass genelde 120hz-150hz arasnda uguldar, kick'te 45-50hz araliginda problemli olur.(boomy olarak gecer teknik olarak.) Bass ve kick'i ayirirken Side Chain compressorun ayari cok onemli.Kick vurdugunda bass'a hizli bir atak, gorece daha yavas release vererek -4 ,-5db civarinda ses azalmasi (gain reduction) yakalarsan kick one cikacaktir, ve dusuk frekanslardaki boguklukta azalacaktir. Tabii kick i on plana cikarmak icin farkli ses kanallarina yonlendirilmis (send, aux yada bus routing gecer teknik olarak) parallel compression, slap delay, saturation, distortion vs, vs. gibi derin teknikler var ama zaman icinde onlari tecrube edersin. Sanirim senin icin erken tur bu tekniklere girmek. Ben kisisel tercih olarak bassi (bassin frekans ve ses karaterine gore degismek sartiyla) 80-90 hz'e kadar kesiyorum (High Pass Filter uyguluyorum yani) boylece kick ve sub bass daha rahat calisiyor.han gee yazdı: 11 Nis 2025 19:04 Emre Hocam bu işi benden çok daha iyi bilen biri olarak yorumunuz değerli benim için teşekkür ederim.. Bahsettiğiniz teknikleri kullanarak parçayı nasıl düzeltebileceğimi henüz bilmiyorum. Şayet zamanla kendimi kabul edilebilir bir seviyeye getirebilirsem bu tavsiyelerinizi geri dönüp okurum ve yazdıklarınız kafamda daha çok anlam kazanır. Daha çok bilmeyi çok isterdim ve kendimi geliştireceğim.. Yazdıklarınızı temelde anladım, sadece teknik terimler kafamda henüz oturmadı yine de çok teşekkür ederim yardımlarınız içinEvet bu arada sidechain kompresör kullandım enstrümanlar, özellikle bass ve kick çakışmasın diye ama olmamış demek tam.. Mustafa Anar size de yorumunuz için teşekkür ederim, parça durduraksız gitmiş farkettim bunda çok haklısınız , teşekkürler
![]()