Elektronik çalışma - 2
Elektronik çalışma - 2
Herkese selamlar,
https://soundcloud.com/0contrast/waves
Synthlerle uğraştığım bir çalışma oldu, yaparken çok keyif aldım umarım dinlerken siz de keyif alırsınız.
Yorumlarınız olursa memnun olurum, okumak isterim.
https://soundcloud.com/0contrast/waves
Synthlerle uğraştığım bir çalışma oldu, yaparken çok keyif aldım umarım dinlerken siz de keyif alırsınız.
Yorumlarınız olursa memnun olurum, okumak isterim.
Re: Elektronik çalışma - 2
selamlar ! ben çalışmanı dinledim teknik açıdan bir yorum yapmayacağım zira o kadar tecrübeli değilim henüz ama hissiyat olarak söyleyebileceğim bir iki şey var:
1- ilk 30-35 saniye (ki bu oldukça uzun bir süre gibi) aynı pattern devam ediyor ve bu dinleyicide çabuk sıkılma ve monoton bir hissiyat yaratıyor zira parça da karamsar bir tını taşıyo ,
2- beat girdiği andan itibaren zaten sade olan melodiyi desteklemek için arkada arpejler ve ya akor yürüyüşleri eklenebilir / veya bu melodninin çeşitlemesi olan melodiler başka estrümanlarla da daha güçlü bir diyalog kurabilir. kısacası eserinde monolog süregeliyor bir insanın sürekli kendisine sadece "Neden? Neden? Neden?" diye 3 dakika boyunca aynı soruyu sorması gibi...
çaba göstermen dahi saygı duyulacak bir şey bunlar sadece nacizane düşüncelerim yolun açık olsun
1- ilk 30-35 saniye (ki bu oldukça uzun bir süre gibi) aynı pattern devam ediyor ve bu dinleyicide çabuk sıkılma ve monoton bir hissiyat yaratıyor zira parça da karamsar bir tını taşıyo ,
2- beat girdiği andan itibaren zaten sade olan melodiyi desteklemek için arkada arpejler ve ya akor yürüyüşleri eklenebilir / veya bu melodninin çeşitlemesi olan melodiler başka estrümanlarla da daha güçlü bir diyalog kurabilir. kısacası eserinde monolog süregeliyor bir insanın sürekli kendisine sadece "Neden? Neden? Neden?" diye 3 dakika boyunca aynı soruyu sorması gibi...
çaba göstermen dahi saygı duyulacak bir şey bunlar sadece nacizane düşüncelerim yolun açık olsun
Yorumun için teşekkür ederim.han gee yazdı: 12 Mar 2025 23:02 selamlar ! ben çalışmanı dinledim teknik açıdan bir yorum yapmayacağım zira o kadar tecrübeli değilim henüz ama hissiyat olarak söyleyebileceğim bir iki şey var:
çaba göstermen dahi saygı duyulacak bir şey bunlar sadece nacizane düşüncelerim yolun açık olsun![]()
Aslında amacım o "Neden?" sorusunu mümkün olduğunca sıkmadan uzatabilmek çünkü bir enstrüman çalamıyorum ama anladığım kadarıyla sıkmamayı başaramamışım
Synthlerle uğraşmıyordum bayadır, yanına enstrüman eklemeyi düşündüm ama bu seferde ben sıkıldım bitireyim sonrakine geçeyim dedim.
Biraz synth biraz samplingle daha iyi olacak heralde.
-
Emre Sezgin
Hocam eline saglik. Gayet guzel olmus. Cinematic bir ambians yaratmissin. Bence basarili da olmussun. Duygu da guzel geciyor. Genel dinleyici kitlesine uymayabilir ama dingilik veren background muzigi isteyen icin iyi bir secim olabilir. Synthlerin chord secimlerin de gayet basarili.
Synth uzerine calistigin ve yorum istedigin icin birkac notumu da ileteyim.
Sanki gam yurusunde resolve olmuyor synth padlarin. Oralarda bisey olabilir, anlatamam ama dinlerken kafamin icinde guzel bir kapanis duyuyorum padlarde. Potansiyel var oralarda.
Synth LFO sanki cok aciliyor belli bir frekans ustu rahatsiz edici oluyor. Yaratilan ambiansi da bozuyor gibi. Ben olsam LFO cutoff unu biraz kisarim. Sanki LFO tamamen aciliyor gibi hissettim. Resonanslar olusuyor. Yine synth e biraz karakter katmak icin LFO acilisinda nota sonuna dogru 1/16 oraninda otomasyonlayabilirsin.
Drone bass kullanmissin synth melodi ile calisan. Guzel derinlik vermis sarkiya ama cok altta kalmis biraz one getirebilirsen sarki cok one cikar. Bir de drums larin miksine goz at derim. Ses seviyesi iyi ama cansiz ve kuru geliyor.
Eline saglik tekrar. Kolayliklar
Sanki gam yurusunde resolve olmuyor synth padlarin. Oralarda bisey olabilir, anlatamam ama dinlerken kafamin icinde guzel bir kapanis duyuyorum padlarde. Potansiyel var oralarda.
Synth LFO sanki cok aciliyor belli bir frekans ustu rahatsiz edici oluyor. Yaratilan ambiansi da bozuyor gibi. Ben olsam LFO cutoff unu biraz kisarim. Sanki LFO tamamen aciliyor gibi hissettim. Resonanslar olusuyor. Yine synth e biraz karakter katmak icin LFO acilisinda nota sonuna dogru 1/16 oraninda otomasyonlayabilirsin.
Drone bass kullanmissin synth melodi ile calisan. Guzel derinlik vermis sarkiya ama cok altta kalmis biraz one getirebilirsen sarki cok one cikar. Bir de drums larin miksine goz at derim. Ses seviyesi iyi ama cansiz ve kuru geliyor.
Rezonans dediğin synth'in sanki kendini sonda köşeye fırlatıyor gibi yaptığı kısım mı, eğer o kısım ise orayı hoşuma gitti diye bıraktım. Bass i ne kadar çıkarsam da bir şekilde geri kalıyorEmre Sezgin yazdı: 13 Mar 2025 00:32 Hocam eline saglik. Gayet guzel olmus. Cinematic bir ambians yaratmissin. Bence basarili da olmussun. Duygu da guzel geciyor. Genel dinleyici kitlesine uymayabilir ama dingilik veren background muzigi isteyen icin iyi bir secim olabilir. Synthlerin chord secimlerin de gayet basarili.
-
Emre Sezgin
Yok rezonans sarkinin kismi ile ilgili degil. Synth padlerinin yuksek frekanslarinda kulaga hos gelmeyen tirmalayan bazi ince frekanslarin on plana cikmasi sendeki durum. Sadece synthleri solo dinlersen bu cok ince olmamsi gereken yukseklikteki frekanslari duyacaksin. iste o frekanslara mudahale etmek gerekiyor, sarkinin temiz olabilmesi icin.0Contrast yazdı: 13 Mar 2025 00:40Rezonans dediğin synth'in sanki kendini sonda köşeye fırlatıyor gibi yaptığı kısım mı, eğer o kısım ise orayı hoşuma gitti diye bıraktım. Bass i ne kadar çıkarsam da bir şekilde geri kalıyorEmre Sezgin yazdı: 13 Mar 2025 00:32 Hocam eline saglik. Gayet guzel olmus. Cinematic bir ambians yaratmissin. Bence basarili da olmussun. Duygu da guzel geciyor. Genel dinleyici kitlesine uymayabilir ama dingilik veren background muzigi isteyen icin iyi bir secim olabilir. Synthlerin chord secimlerin de gayet basarili.
Eline saglik tekrar. KolayliklarDrumlara bakayım, Tonal balance control plugin'inin gerekli olduğu anlar oralar heralde. Yakalayamıyorum sweet spot'ı.
Drone bass in hem altlari hem de midleri gucludur. Bass orta frekanslari tam synth padlerin ana govdesine oturuyor dolayisiyla padlar bassin orta ve yuksek frekanslarini maskeliyor. Oraya bir dinamik eq koyman veya orta frekaslara odakli multi band compresor olabilir. Bass vurdugu zaman padlerin biraz geri cekilmesi (gain reduction) lazim.
Kick bass denegesi de ayni sekilde ayarlanabilir. Orada da klasik yontem olan bass'a bir SC compresor. Ayrica Bassin 140 hz civarini da bir kontrol et. Oralar bass ta uguldar ve muddy yapar miksi. Bir de yapmadiysan padlere 120-130 hz civarinda low cut filtre uygularsan sarkinin low endleri biraz daha nefes alir. Degiskenlik gosterebilir ama normal bir padte 120hz altina ihtiyac duyulmaz.
-
mustafanar
Üreticinin saatlerce uğraşıp ortaya koyduğu emeği eleştirmek haddimiz değil elbette. bu hataları hepimiz farkında olmadan yapıyoruz. Genellikle ortanın bir üstü, ve bir altı, reverb için uygun frekans aralıkları değil bana göre. Uğultuya yada çınlamaya çok müsait aralık bunlar. çalışmanızın 2-3 nota takip etmesi sorun değil, film müziklerinde, görsel duyguyu fazla değiştirmemek gerekiyor zaten, ama elbette fonda keman tarzı bir yaylı eşlik etseydi hoş olurdu. miks aşamasında daha fazla parlaklık ve stereo genişliği ekleyebilirsiniz, örneğin snare sesi, bana göre bir miktar high cut yapılmış ve reverb eklenmiş olsaydı daha şık olurdu..
Canlı kaydedilmiş, 3-5 nota kullanılmış, Stereo genişlik ile ilgili şu videoyu örnek gösterebilirim. ne kadar karmaşık olsa da, kulağı tırmalayan bir şey yok.
iyi çalışmalar dilerim, kolay gelsin..
https://www.youtube.com/watch?v=9uEp4GFDdII
Canlı kaydedilmiş, 3-5 nota kullanılmış, Stereo genişlik ile ilgili şu videoyu örnek gösterebilirim. ne kadar karmaşık olsa da, kulağı tırmalayan bir şey yok.
Evet farkettim 0:26 - 0:27 arasında var mesela bir tane resonansa girdiği yer.Emre Sezgin yazdı: 13 Mar 2025 00:32 Yok rezonans sarkinin kismi ile ilgili degil. Synth padlerinin yuksek frekanslarinda kulaga hos gelmeyen tirmalayan bazi ince frekanslarin on plana cikmasi sendeki durum. Sadece synthleri solo dinlersen bu cok ince olmamsi gereken yukseklikteki frekanslari duyacaksin. iste o frekanslara mudahale etmek gerekiyor, sarkinin temiz olabilmesi icin.
Drone bass in hem altlari hem de midleri gucludur. Bass orta frekanslari tam synth padlerin ana govdesine oturuyor dolayisiyla padlar bassin orta ve yuksek frekanslarini maskeliyor. Oraya bir dinamik eq koyman veya orta frekaslara odakli multi band compresor olabilir. Bass vurdugu zaman padlerin biraz geri cekilmesi (gain reduction) lazim.
Kick bass denegesi de ayni sekilde ayarlanabilir. Orada da klasik yontem olan bass'a bir SC compresor. Ayrica Bassin 140 hz civarini da bir kontrol et. Oralar bass ta uguldar ve muddy yapar miksi. Bir de yapmadiysan padlere 120-130 hz civarinda low cut filtre uygularsan sarkinin low endleri biraz daha nefes alir. Degiskenlik gosterebilir ama normal bir padte 120hz altina ihtiyac duyulmaz.
Aslında bass 1 bar 1 bar full nota çalıyor, dynamic eq bir nevi static eq ya dönüşecek sadece transientlara dokunmak istemiyorsak tabi.
Padlerin bass'i maskeleyen kısımlarını bulup EQ ile kesmem gerekiyor.
Bass'e sidechain ekledim kick için ama Q factor yetersiz kalmış olabilir yeterince ezilmiş gelmiyor ise,
yani Ableton compressor'de Q ile oynayınca bass'i kesiyor, Q doğru bir yaklaşım mı bilmiyorum diğer DAWlar için.
Mastering kısmında uğuldayan yerleri kestim ama mixte kick ve bass'i bir kanala gönderip orada kessem daha iyi olacak.
Yorumunuz için teşekkür ederim.mustafanar yazdı: 13 Mar 2025 11:38 Üreticinin saatlerce uğraşıp ortaya koyduğu emeği eleştirmek haddimiz değil elbette. bu hataları hepimiz farkında olmadan yapıyoruz. Genellikle ortanın bir üstü, ve bir altı, reverb için uygun frekans aralıkları değil bana göre. Uğultuya yada çınlamaya çok müsait aralık bunlar. çalışmanızın 2-3 nota takip etmesi sorun değil, film müziklerinde, görsel duyguyu fazla değiştirmemek gerekiyor zaten, ama elbette fonda keman tarzı bir yaylı eşlik etseydi hoş olurdu. miks aşamasında daha fazla parlaklık ve stereo genişliği ekleyebilirsiniz, örneğin snare sesi, bana göre bir miktar high cut yapılmış ve reverb eklenmiş olsaydı daha şık olurdu..
Uğultuya bir sonraki çalışmada daha çok önem göstereceğim.
Snare'e reverb deneyeyim.
Attığınız video harikaydı.