ses bankası, plugin, loop önerileri

serratk

ses bankası, plugin, loop önerileri

Mesaj gönderen serratk »

merhabalar,
studio one içindeki loop ve enstrüman seçeneklerine ek olarak kullanabileceğim sesler arıyorum. henüz başlangıç aşamasında olduğum için mümkünse ücretsiz edinebileceğim önerileriniz varsa çok sevinirim. örneğin bir parçamda solo keman, solo çello ya da midi klavye ile hassas biçimde kontrol edebileceğim bir akustik gitar arayışım var. çoğu parçamda canlı da çalınabilecek ögeler kullanıyorum, mevcut enstrümanlardan aradığım doğallığı bulamadım.
önerebileceğiniz ses bankaları, loop havuzları vs varsa onları da araştırmak isterim. eğer "hangi seviyede olduğun fark etmez, bu para buna değer" dediğiniz önerileriniz de varsa onları da paylaşabilirseniz bence herkes için çok faydalı olacaktır. sonsuz bir seçenek havuzu malum, eleyebilmek için tecrübeli aranjörlerin desteğini bekliyorum :)
(bazı teknik kavramları yanlış kullanmış olabilirim, şimdiden affola)
I_R_on

Re: ses bankası, plugin, loop önerileri

Mesaj gönderen I_R_on »

Cakewalk'ın SI prefix'i ile başlayan VST'lerinden yaylılar epey işinize yarayabilir. Bandlab'e üye olduğunuzda ücretsiz yükleyebiliyorsunuz diye biliyorum.

İçinde gelen VST'ler şunlar,

SI-Bass Guitar (Fena değil ancak bu konuda daha iyileri kesin vardır)
SI-Drum Kit (Studio One içinde daha fazla çeşitlilik mevcut)
SI-Electric Piano (Bir ara tüm akorları bu piano ile çalıyordum, ne iyi oldu sordunuz, bunu eskiden çok kullandığımı hatırladım)
SI-String Section (Bahsettiğim VST bu, Bass, Cello ve Violin enstrumanları var içinde, nota aralığına göre otomatikman ilgili enstrumanı çalıyor)

Kısmen profesyonel takılanlardan yaylılar için şunu da duymuştum,
Bir adet soundfont çalabilen VST buluyorsunuz, sonra piyasadan bu konuda ücretsiz olan soundfont'ları yüklüyorsunuz.

Soundfont çalabilen örnek VST : sfz , SF2 uzantılı olan soundfont'ları da sağda solda dağıtık bir şekilde bulabilirsiniz. Bu şekilde benzer kütüphaneden farklı şekillerde çalınmış örnekleri direkt kullanabiliyorsunuz, örneğin kontrbas'ın Legato'su, Staccato'su, Pizzicato'sunu bir soundfont içinde bulabiliyorsunuz, her birini ayrı enstruman olarak tanımlayıp kullanabilirsiniz.

Bende yüklü olan SFZ'yi açtım da, çok da tatlı bir VST değil, 64 bit değil zaten o büyük sıkıntı. Biraz araştırınca aşağıdaki gibi free bir tanesine rastladım.

https://github.com/Birch-san/juicysfplu ... me-ov-file

Daha önce indirmiş olduğum bazı davul sf2 dosyalarında denedim ve bu yöntemi neden daha fazla kullanmadığıma hayıflandım, çünkü kimisinde sesler inanılmaz doğal ve doygun geldi. SF2'ler freemium VST'ler vesaire düşünüldüğünde resmen bir vaha gibi, bir kere sisteminizde kullanmaya başladıktan sonra kullanımınızdan dolayı sizi rahatsız edecek üyelik şu bu gibi sızlanmalarla uğraşmak durumunda değilsiniz. Ticari amaçlı kullanımı kısıtlanmış bir ses ise ve tespit edilebiliyorsa onu bilemiyorum.