Slow beste denemesi

myavuzselim

Slow beste denemesi

Mesaj gönderen myavuzselim »

Merhaba.

Daha önce şöyle bir çalışmam olmuştu:
as_eski.mp3
(1.55 MiB) 90 kere indirildi
Bu çalışmada şöyle bir yöntem kullandım: sevdiğin bir parçayı düşün, ve o modal yapıda bir müzik yapmaya çalış. Ben bunu Barış Manço'nun Aynalı Kemer parçasını düşünerek uygulamaya çalıştım. Teorik olarak ne kadar amacıma ulaştım bilmem, fakat bu yöntemi kullanmamın amacı zaten işin teorisine kafa yormak istememek.

Bir süre önce aynı melodiyi şu şekilde tekrar derledim:
as9.mp3
(4.88 MiB) 71 kere indirildi
. Biraz daha sakin bir şey oldu.

Evet amatörce çalışıyorum, ama yine de yorumlara açığım.
myavuzselim

Re: Slow beste denemesi

Ben de I_R_on arkasimizdan gorup Suno'ya cover yaptirayim dedim. Ortaya ilginc seyler cikti.

Konuyu ben verdim, sözler yapay zekaya ait: https://suno.com/song/4d4a0029-eaef-4d7 ... 3b95a91e07 . Bu konuya ait kendim de sozler yazmaya calismistim onceden, fakat yapay zeka bana gore cok cok daha basarili :)
Hard rock: https://suno.com/song/bd4a27ab-d2f2-412 ... 5a3568415c
I_R_on

Mesaj gönderen I_R_on »

Fenerbahçelisiniz sanıyorum, parçanın başı yüz yıl önce doğdu şanlı efsane kısmına benzeyen bir yapının yavaş bir hali gibi geldi :lol:

YZ ona orjinal bir şeyler verebiliyorsanız üretim sürecine çok katkısı olabilecek bir araç.
myavuzselim

Haha yok fenerbahceli degilim. Ama marşı simdi dinleyince hatirladim, evet benziyor.
Ben de baska bir muzige benzetmistim sonradan. Ünlü bir düşünürün de dediği gibi, yedi tane nota var, kombinasyonlar sinirli 😀
myavuzselim

Evet yapay zekaya cover yaptırma işi hoşuma gitti. Daha önce yaptığım başka çalışmalarla da denedim. Ortaya ilginç şeyler çıktı.
I_R_on

Mesaj gönderen I_R_on »

myavuzselim yazdı: 28 Oca 2025 19:32 Haha yok fenerbahceli degilim. Ama marşı simdi dinleyince hatirladim, evet benziyor.
Ben de baska bir muzige benzetmistim sonradan. Ünlü bir düşünürün de dediği gibi, yedi tane nota var, kombinasyonlar sinirli 😀
O ünlü düşünüre bir yerden sonra hak vermeye başlıyor bu arada insan :lol:

dün sizin bestenizden esinlenip bir şey yapayım demiştim, dinleyince baktım girişteki melodinin aynısını mırıldanmışım. kullandığım programda basitçe düzenleyip verdim suno'ya, güzel şeyler çıktı. neticede esinlenememiş oldum ama olsun,

electro pop
https://suno.com/song/406208ac-d224-4fa ... fcf5c15b49
https://suno.com/song/9a8ae882-b9db-4f6 ... eacb34de17

özgün
https://suno.com/song/02cc3553-0008-415 ... b5f54f0c8b

klarnet
https://suno.com/song/68e4844f-1be9-41f ... add469c7c7
https://suno.com/song/6161fa10-9ee9-4ab ... 04a580d0b2

ps: https://eksisozluk.com/topu-topu-7-nota ... i--1440579
I_R_on

Mesaj gönderen I_R_on »

yazmayı unutmuşum, suno cover'larında sadece iki ölçü kullandım, şu akorlar ile : Am Am F G dm - F G em G em
myavuzselim

Güzel olmuşlar. Özgün ve klarnet stilleri gayet temiz, olması gerektigi gibi olmuş. Sanki yapay zeka degil de gerçek bir muzisyen calmis gibi. Ama tarz olarak bana pek uymuyor. Ben sanırım daha köşeli, "ben buradayım" diyen müzikleri seviyorum.

Ben bu yapay zeka cover işine iyice sardım. Isin prodüksiyon kısmını mükemmel yapmiyorsa da, benim basitce yaptığımdan cok daha iyi yapıyor. Ben melodi bazlı calismayi daha cok seviyorum, ama çıkan sonuc cok tekdüze oluyor, ve çabuk sikilmaya başlıyor insan. Yapay zekaya cover yaptirdigimda ise cok daha ilginc sonuclar ortaya çıkıyor.

Tek bir sorun var. Boyle bir parcayi sahiplenip "ben bunu yaptım" diyebilir miyim emin değilim (isin legal kismi degil etik ve kisisel olarak tatmin olma kismindan soz ediyorum).
I_R_on

Mesaj gönderen I_R_on »

myavuzselim yazdı: 31 Oca 2025 22:54 Tek bir sorun var. Boyle bir parcayi sahiplenip "ben bunu yaptım" diyebilir miyim emin değilim (isin legal kismi degil etik ve kisisel olarak tatmin olma kismindan soz ediyorum).
YZ olmasa da günümüzde müzik piyasasında orjinalliğin revaçta olduğundan bahsetmek güç olurdu herhalde, ortalık cover'dan geçilmiyor. Ses tasarımı her şeyin önüne geçmiş durumda.

YZ'ye yaptıklarımızı cover'latmaya gelince: Elbette, çevreden pasif bir tepeden bakma / hor görme ile karşılaşacağınızı düşünüyorsunuz. Evet öyle olacak. İşten anlayanlar henüz YZ'nin yeterince kaliteli çıktı üretmediğinden dem vuracak, anlamayanlar zaten duygusal olarak konuya farklı yaklaşacak derken orjinalliğe gelirsek:

Ünlü kişinin 7 farklı nota hipotezi ile yüzleşmemiz gerekiyor,

Bestelediğiniz melodi en azından benim cover'ımda C Major gamında,

C Major gamında 7 adet nota var (öhö Serdar öhö),

Sizin melodide (benim cover'ımda örneğin) toplam 18 nota var (süslemeleri saymıyorum),

Bunların belli dizilişlerinin kulağa hoş gelmeyeceğini varsayarak ekarte edebiliriz ancak zaten belli bir gam'a indirgeyip (gam'lar arası geçiş de yapabilirdi) zaten 7 notaya inmişiz,

18 ardışık nota ile nota aralılarını bile gözardı etsek tam 7 üssü 18 beste yapılabilir. 1.628.413.597.910.449 adet yapıyor, 125 bpm iki ölçekte aşağı yukarı 12 saniyede dinleyebiliyoruz bunları. Tüm ihtimalleri dinlemek için 19.540.963.174.925.388 saniye gerekiyormuş, 5.428.045.326.368 saat veya 619.639.877 yıl yapıyor.

YZ kullanmanın tek yönü ona bir şeyler ürettirmek değil, dinlememiz de gerekiyor. Üstte sayılara döktüğümüz gibi ortaya çıkan eser de rastgele bir şey olmuyor özellikle de cover yaptırıldığında, ben özellikle benim yaptığımdan çok uzaklaşmayan üretimlerini tercih ediyorum mesela.

Kimini biraz elden geçirip yayınlıyorum ben, bu anlamda içim rahat. Bundan 3-4 sene önce henüz ritm kulağım tam oturmamışken, aranjman yeteneklerim çok çok sınırlıyken bu kadar çok şey üretmiyordum ama içimdeki creative tarafta ne bir artış ne de bir azalış oldu zaman içinde. Orjinal fikirler yine bana ait.

YZ yok iken enstruman çalamayan / aranje yeteneği olmayan / müzik prodüksiyonu yapamayan ünlüler olmadı mı? Söz/müzik kısımlarında kendilerini kredilendirmediler mi bu kişiler?

YZ çok tehlikeli evet, herkesin elinin altında artık her konuda uzman bir kankası var. Buna alışmak insanlık için biraz zor olacak.

Tatmin konusu ise tamamen bireysel olarak ele alınabilir, pekala kişisel bir tercih olarak insan her şeyini kendi yapıp sunmak isteyebilir eserlerini... Burada da bildiğimiz, tanıyageldiğimiz engeller çıkıyor önünüze misal bir repro'yu 50k'ya yapıyorlar.
myavuzselim

Acikcasi benzer yapilari sadelestirip hesaplayinca, ve kulaga hos gelmeyecek durumlari filtreleyince daha az varyasyon cikacagini tahmin ediyorum, ama yine de sonucun cok buyuk bir sayi olacagi yadsinamaz.
YZ kullanmanın tek yönü ona bir şeyler ürettirmek değil, dinlememiz de gerekiyor. Üstte sayılara döktüğümüz gibi ortaya çıkan eser de rastgele bir şey olmuyor özellikle de cover yaptırıldığında
YZ yok iken enstruman çalamayan / aranje yeteneği olmayan / müzik prodüksiyonu yapamayan ünlüler olmadı mı? Söz/müzik kısımlarında kendilerini kredilendirmediler mi bu kişiler?
Beni ikna ettiniz. Her ne kadar detaylar ve ince iscilik YZ tarafindan yapilmis olsa da, ana iskelet benim tarafimdan yapilmis olduktan sonra sonucu benimseyecegim.
Elbette, çevreden pasif bir tepeden bakma / hor görme ile karşılaşacağınızı düşünüyorsunuz.
Aslinda bu foruma yazdiklarim ve cekirdek ailem disinda yaptiklarimi duyan yok. O yuzden olaya hobi / kisisel tatmin olarak bakiyorum.
YZ çok tehlikeli evet, herkesin elinin altında artık her konuda uzman bir kankası var. Buna alışmak insanlık için biraz zor olacak.
Bu kismi en guzel kismi. Ozellikle benim gibi hayati kendi icinde yasayan, cok cevresi olmayan kisiler icin muthis bir imkan.