Daha önce bir çalışmamı bir "Miks ve mastering kliniği" canlı yayınında incelemiştiniz. Kendi adıma çok faydasını gördüğümü düşünüyorum. Bunun için çok teşekkür ederim.
Tavsiyelerinizi yapabildiğimce uygulamaya çalışmıştım (bazı yerlerde kısıtlı bilgi ve eldeki imkanlardan dolayı yapamamış olabilirim). Sadece miks yaptım, mastering beni aşıyor şimdilik. Yeni hali için yorumlarınızı merak ediyorum.
Gerçi bunu yaptıktan sonra da aradan çok zaman geçti. Proje dosyasını kaybetmiş bile olabilirim (yedeklenmemiş SSD nedeniyle bir çok dosyam kayboldu : ( ).
Parça: https://www.youtube.com/watch?v=vFfHzKzkeIM
Miks kliniğindeki tavsiyelerinizi ve yaptıklarımı özetleyeyim:
- Bass olması gerektiğinden daha yüksek bir oktavda
- Oktavı düşürdüm. Fakat daha iyi duyulabilmesi için yüksek oktavda daha düşük volümlü kopyasını aldım diye hatırlıyorum
- Piyano çok sert ve çok tekdüze
- Velocity humanize edildi
- Hatırladığım kadarıyla vuruş başlangıç ve bitiş zamanlamalarını da humanize edeyim demiştim, ama fazla abartınca iyi duyulmuyordu. Az olunca ise pek belli olmuyordu. Sanırım hafiften yine de bırakmıştım.
- 1:00'da giren enstrüman bass ile yüksek oktavdan çalınıyordu. Onun yerine "Fender Rhodes" enstrümanını tavsiye etmiştiniz
- Elimde olmadığı için "Fender Rhodes" kullanamadım. Onun yerine başka bir enstrüman beğendim (uzun zaman geçtiği için ne olduğunu hatırlamıyorum).
- 0:15'deki melodi flüt için çok tiz. Ayrıca çok derinden duyuluyor.
- Başka bir enstrüman kullandım (klarnet diye hatırlıyorum). Volümü artırdım.