Gram Fikrim Yok Yardım Lazım

Lost Dreams

Gram Fikrim Yok Yardım Lazım

Mesaj gönderen Lost Dreams »

Not: İlk Mix/Mastering yazısı. Bu konuda fikrim yok nasıl yapılıyor kaynak bulamadım hep vokal mix mastering üzerinden gitmişler lütfeb biri açıklasın
mustafanar

Re: Gram Fikrim Yok Yardım Lazım

Mesaj gönderen mustafanar »

merhaba,
1) Miks aşamasında master kanalı sonuna bir dB metre ekleyin, ve her bir kanalı teker teker master kanalına gönderin,
2) Aşşağı da belirttiğim dB seviyelerini (müziğin türüne göre değişse de teorik olarak yaklaşık) ayarlayın.

Kick Drum (Bass Drum): -6 -10dB
Snare Drum: -6 -12dB
Hi-Hats ve Cymbals: -12 -18dB
Bass (Sub Bass dahil): -6 -12dB
Pads ve Atmosferik Sesler: -18 -24dB
Lead Vokal: -6 -12dB
Arka Vokaller ve Harmoniler: -12 -18dB

3) daha sonra tüm kanalları master kanalına atın, toplamda -6dB seviyesinde olmasına dikkat edin..
4) projenizi, wav olarak kaydedin ve açın..
5) master kanalının sonuna youlean gibi ücretsiz bir plugin ekleyin (Son çıktının Lufs seviyesini görmek için)
6) üzerine bir dB metre ekleyin( genellikle master kanalında zaten vardır) yoksa ekleyin.
7) üzerine yine ücretsiz olan SPAN ekleyin, bu parçanızda clipping yapıp yapmadığını gösterecektir, ayrıca master seçeneğinde projenizin frekans dağılımını da net bir şekilde görmenize yardımcı olacaktır.. (FLAT a yakın bir değere yaklaştırmanız iyi olacaktır)
8) üzerine bir limiter ekleyin ve -1dB ile sınırlandırın..
9) üzerine bir kompresor ekleyin, tepeleri ve ve çukurları birbirine yaklaştırmanızı sağlayacaktır..(aşırıya kaçmayın)
10) üzerine bir eq ekleyin kulağınızı rahatsiz eden frekansları bir miktar düşürün. veya bazılarını yükseltin (aşırıya kaçmayın)
11) son olarak sesin ilk girdiği, yani kanalın en üstüne bir EQ daha ekleyin, 30hz altı ve 18khz üstünü kesin atın, (bu tercih meselesidir)
12) onboard bir ses kartı kullanıyorsanız, ses iyileştirici özelliklerinin tümünü kapatın, sesin olabildiğince FLAT çıkmasını sağlayın.
13) örneğin cep telefonu, araba ses sistemi gibi farklı platformlarda projenizi dinleyin, daha önce belirlediğiniz kulağınıza hoş gelen bir sesi aynı platformda dinleyin ve kendi projenizle kıyaslayın, örneğin kickler fazla vokal düşük, padler zayıf gibi.. bunları düzenlemek için 10. adımda bahsettiğim eq ile eksik/fazla olan frekansları düzenleyin..
14) kanalın en sonuna eklediğimiz youlean ile, Lufs değerlerini kontrol edin, platformların çeşitli standartları vardır, youtube -14, cd kaltesi -8 lufs gibi, örneğin -9 seviyesine ayarladığınız projenizi youtube ye atarsanız, youtube bunu otomatik olarak -14 e çekecektir, bana göre ses kalitesinde azalma oluyor, bu kayplarla karşılaşmamak için, yayıncının değerlerinde yüklemeniz daha uygun olacaktır..
Kolay gelsin.
onur

Mesaj gönderen onur »

Üstteki rehberin yanlış olduğunu düşünüyorum, öncelikle miksin metrelere bakıp yaklaşık değerlere çekilerek yapılmasını doğru bulmuyorum. Bunun haricinde ise master kanalında illa -6 görmenize gerek yok clip etmemesi yeterli. Doruk Hocanın Superpeer kanalında mix ve mastering için detaylı bir serisi vardı, youtube kanalına yükledi mi bilmiyorum. Size tavsiyem o seriyi izlemeniz, çünkü miks mastering dediğimiz şey bana göre 1 yazıda anlatılamayacak kadar kapsamlı bir konu ama kısaca ben de özetleyecek olursam miksi 4 temel başlığa ayırabilirim:

1. Denge: Kanalların birbiriyle olan volume ve pan dengesi
2. EQ: Equalizer yardımıyla kanalların frekans bazlı dengelenmesi
3. Dinamikler: Kompresör, limiter, desser gibi araçların yardımıyla kanal bazlı veya şarkı bazlı dinamiğin kontrol edilmesi
4. Ambiyans: Reverb, Delay gibi araçların yardımıyla parçada ambiyans oluşturulması

Elbette daha ileri teknikler var ama mikse yeni başlayan birine önerim bu 4 konuya odaklanması olacaktır.
mustafanar

Mesaj gönderen mustafanar »

kişiler müziklerini yapıyor, gayet dolgun ve iyi oldu diye karar veriyor, sonrasında başka bir platforma yükleyince, ya bazı sesler hiç duyulmuyor, yada aşırı yüksek olduğunu farkediyor.
mix için -6db elbette bir standart değil,bu benim kendimce uygun bulduğum bir rakam, ancak master ( sıfıra yaklaştırmadan önce) aşamasında ufak tefek kırpmalar yada yükseltmeler için, bir headroom (boşluk) bırakılması gerekir diye düşünüyorum.

Kick Drum (Bass Drum): -6 -10dB
Snare Drum: -6 -12dB
Hi-Hats ve Cymbals: -12 -18dB
Bass (Sub Bass dahil): -6 -12dB
Pads ve Atmosferik Sesler: -18 -24dB
Lead Vokal: -6 -12dB
Arka Vokaller ve Harmoniler: -12 -18dB

Bu rakamlar ise 0db'e yaklaşmaktan kaçınmak için. Zaten müziğin türüne göre değişeceğini de söylemiştim. Elbette -6 ile -10 arasında da çok fark var.
buna dinleyerek karar vermek gerekiyor.
sizin de dediğiniz gibi miks/mastering konusu öyle bir yazıda anlatılacak bir şey değil, ama " konu hakkında hiçbir fikri olmayan" arkadaşlara da bir yerden başlaması için bir kaç fikir vermek yanlış olmaz diye düşünüyorum..
Lost Dreams

Mesaj gönderen Lost Dreams »

İkinize de teşekkürler (forumu aktif kullanıyor musunuz bilmiyorum) artık güzel miks mastering yapabilcem geri döndüm 1 yıl olmuş