Gamzedeyim Deva Bulmam / Seni Yerim (Alt. Version)

I_R_on

Gamzedeyim Deva Bulmam / Seni Yerim (Alt. Version)

Mesaj gönderen I_R_on »

Gamzedeyim Deva Bulmam : Popüler bir eser ve eser sahibi Tatyos Efendi 1913 senesinde vefat ettiği için de artık telif korumasına sahip değil. Bilindik bir eser olmasından dolayı diğer parçalara kıyasla daha fazla dinlenme potansiyeline sahip. Benim versiyonum orjinal besteden biraz farklı, tarz olarak da klasik ve güncelin bir miktar füzyonu oldu.

Seni Yerim (Alt. Version) : Bu biraz daha çılgın bir eser. Gibi'nin Ersoy'un babaannesinin erasmus'tan gelen yamyam tarafından yenildiği 1. Sezon 7. Bölümünün sonunda çalan "Yerim Seni" parçasını daha electro pop tadında cover'lamaya çalışırken orjinal melodiden kopup çıkardığım chord progression'ı loop'layıp tamamen farklı bir yola girmem ile ortaya çıktı. Bambaşka bir eser ortaya çıktı ama ismi Seni Yerim olarak kaldı çünkü :

Parçanın ana melodisi şu şekilde :
Seni YerimSC.jpg
Seni YerimSC.jpg (259.79 KiB) 918 kere görüntülendi
Parça boyunca morse alfabesi ile yazılmış "Seni Yerim" ritmik olarak değişmeyecek ancak ölçülere de tam oturmadığı için melodik olarak loop etmeyecek şekilde parça boyunca tekrar etmekte. em / D / bm / C şeklinde başlayan progression ise parça boyunca tekrar ediyor.

Bu yazdıklarım pek tabii parçanın orjinal versiyonuna ait. Orjinal versiyonda arpejlerin yüksek frekans içeriği biraz kulak tırmalıyor.

Parçayı yaptıktan sonra buna ne ilham oldu diye dönüp baktığımda şunu görüyorum : sene 1993, üniversite sınavı stresi bitmiş, commodore 64'ümü sınavdan bir kaç ay önce sakladığım kanepenin altından çıkarmışım. Abimin arkadaşı Emrah İzmir'den gelirken içinde nispeten güncel oyunların olduğu bir kaset getirmiş. Amiral battı tadındaki U-96 oyununun bizim gemi diziliminin çapraz eksende simetriğini alıp kullanma çiğliğini henüz keşfetmemişiz ve başındaki müziğin keyfini çıkarıyoruz.

Şu ise zaten benim için en büyük ilham kaynaklarından biri. Bu parçanın şu an yayınladığım Alt. Version'ı bir Suno cover'ı. Orjinalinde Davul hiç yok, bas ise sadece chord progression içinde ve tam değil. Suno sonlara doğru hafif dissonant dokunuşlar yapmış, ilk dinleyişte garipsesem de olduğu gibi bıraktım.

Bonus : pop bu, bu pop (Not: 18+)