Reaper

gcucel

Reaper

Mesaj gönderen gcucel »

Herkese merhabalar,

DAW yazılımları ile uğraşmaya yeni başlayanlar için Reaper programı tavsiye edilebilir mi? Özellikle ücreti (60$), program boyutu, yeni sürümlere her daim erişim politikası ve geliştiricilerinin sektöre yaklaşım felsefesinin cezbedici olduğunu düşünüyorum. Ancak programın kullanımı, arayüzü ve teknik detayları hakkındaki diğer görüşleri merak ediyorum.

Reaper gördüğüm kadarı ile Türkiye'de adı çok fazla geçmeyen bir DAW yazılımı. Doruk Hoca'ya sorulan sorular arasında da adı pek geçmiyor. Belki bu başlık altında bir bilgi ve tecrübe paylaşımı olabilir. Reaper özelindeki paylaşımların daha derli toplu bulunabilmesi adına ayrı bir başlık açmak istedim.

Şimdiden teşekkürler.
I_R_on

Re: Reaper

Mesaj gönderen I_R_on »

Program hakkında ekşiye yazmıştım, buraya tekrar yazmayayım, linkini bırakayım : https://eksisozluk.com/entry/157355262

Çok az bir kısmını kullansam da benim işimi görüyor, DAW seçimi biraz da kişisel bir konu. Studio One (Leş ses kartı Autiobox USB 96 ile beraber gelmişti) içinde default gelen enstrumanlar mesela Reaper'ınkilerden çok çok iyi. Ama mesela onu aktif olarak kullanamadım, bir özelliği beni kendinden uzaklaştırdı.

Kendime bir TODO koyayım, bir parçayı StudioOne'da tamamlamaya çalışayım, Reaper'a göre eksileri neymiş belki ortaya çıkar. O programın da benim kullanmadığım, başkaları için elzem olan özellikleri olabilir.

DAW seçimi biraz da kişisel olabiliyor sanırım. Benim reaper tercihimde etkili olan en önemli konular şunlar oldu
- Ücretlendirme konusundaki samimiyeti
- Performansı
- VST yönetim şekli
- Beraberinde pek çok derde derman VST'ler (Reaeq, Reaverb vesaire)
- VST parametre otomasyon işinin çok kolay olması, bir midi kontrolcü ile dinamik olarak kolayca yapılabilmesi
- Ses kaydı işinde latency'i de yönetebilecek şekilde çok üzmemesi
- Video oynatma özelliği
- Bass'ın kick'e bağlı olarak compress edilmesi gibi çok yaygın kullanılan bir trick'in çok kolayca yapılabilmesi.

gibi gibi, incelendikçe örnekleri arttırılabilir
alierkan

Mesaj gönderen alierkan »

Satın almadan kullanabiliyorsun, ticari olarak kullanmıyorsan.
I_R_on

Mesaj gönderen I_R_on »

alierkan yazdı: 08 Şub 2025 11:12 Satın almadan kullanabiliyorsun, ticari olarak kullanmıyorsan.
O kısımda oldukça transparan, sana full versiyonu veriyor, kandırmıyor, senin işine yarıyorsa bana da üç beş at diyor. Bir parçam tutar da eksiden artıya geçecek olursam ilk yapacağım şeylerden biri bunun lisansını almak.