Merhaba arkadaşlar,
Elektronik müzik üretimiyle ilgileniyorum. Şarkıları oluştururken tamamen sanal enstrümanlar ve Drum sample'lar kullanıyorum (Arturia Analog Lab, Serum, Ableton Drum Rack vb). Parçayı oluşturan her elemana istediğim müzikaliteyi sağlamak için EQ, compressor, distortion, saturator, chorus, reverb, delay vb çokça efektleri daha yaratım aşamasında uyguluyorum. Bazen bunları enstrümanın kanalına bireysel olarak, bazen enstrümanların birleştiği grup kanallarına toplu olarak, bazen seri bağlayarak, bazen parallel processing metoduyla uyguluyorum. Anlayacağınız günün sonunda biraz komplike bir çalışma çıkıyor ortaya. Ancak mix açısından biraz sıkıntılı oluyor son ürün. Örnek vermek gerekirse aldığım yorumlar low-end'lerde yoğunluk, genel itibariyle overcompressed yapı ve bundan ötürü dinamik eksikliği.
Şimdi size sormak istediğim şey şu, Elektronik müzik gibi daha yazım aşamasında çokça effekt kullanılan böyle parçaların miksajı nasıl yapılmalı? Yani miksajı, kanalları oluştururken yapmak en efektif çözüm gibi görünebilir ama yaratıcılık aşamasında detaylı miksaja odaklandığımda da kafamdaki fikirleri kaybediyorum.
Kanalları wav olarak alıp, miksi 0'dan yapmakta bir çözüm ama bu seferde hali hazırda zaten EQ, compressor, saturator vs uygulanmış bir kanalı tekrar işlemden geçirmek ne derece sağlıklı? Fikirleriniz nelerdir? Siz nasıl bir yöntem izliyorsunuz?
Elektronik Müzik Parçalarının Miksajı Hk.
-
Jean_Caulfield
Re: Elektronik Müzik Parçalarının Miksajı Hk.
Yazım aşamasında kullanacağın efektler yalnızca "sound"a yönelik olmalı. O kanaldaki enstrümanın kendine has tınısını belirleyen, olmazsa olmaz yaratıcı/renklendirici efektler. Onun dışındaki tüm ses işlemcileri (özellikle de compressor ve EQ) yazım bittikten sonra, miks aşamasında eklenmeli.
Genel olarak gördüğüm bir hata, daha şarkı tam olarak ortaya çıkmadan mikse başlamak, mikse dair işlemciler eklemek. Bir diğeri de her kanala ille birşeyler ekleme zorunluluğu hissetmek. Öğrencilerimin projelerinde her kanalda iki compressor, iki EQ vs gördüğüm oluyor. Bunlar da işte o frekans yığılmalarına, "over-compressed" genel tabloya neden oluyor. Özellikle elektronik müzikte compressor çok nadiren ihtiyaç duyulacak bir şey zaten. Bunu ayrıntılandırabiliriz de gerekirse.
Yazım ve miks aşamasını birbirinden ayırırsan sorun büyük ölçüde hallolur zaten.
Genel olarak gördüğüm bir hata, daha şarkı tam olarak ortaya çıkmadan mikse başlamak, mikse dair işlemciler eklemek. Bir diğeri de her kanala ille birşeyler ekleme zorunluluğu hissetmek. Öğrencilerimin projelerinde her kanalda iki compressor, iki EQ vs gördüğüm oluyor. Bunlar da işte o frekans yığılmalarına, "over-compressed" genel tabloya neden oluyor. Özellikle elektronik müzikte compressor çok nadiren ihtiyaç duyulacak bir şey zaten. Bunu ayrıntılandırabiliriz de gerekirse.
Yazım ve miks aşamasını birbirinden ayırırsan sorun büyük ölçüde hallolur zaten.
-
Jean_Caulfield
Re: Elektronik Müzik Parçalarının Miksajı Hk.
Çok teşekkür ederim hocam cevabınız için.DorukS yazdı: 03 Şub 2025 19:00 Yazım aşamasında kullanacağın efektler yalnızca "sound"a yönelik olmalı. O kanaldaki enstrümanın kendine has tınısını belirleyen, olmazsa olmaz yaratıcı/renklendirici efektler. Onun dışındaki tüm ses işlemcileri (özellikle de compressor ve EQ) yazım bittikten sonra, miks aşamasında eklenmeli.