Ortada bir şiir olmadığında, beste ile başlayan işlerde isimlendirme gerçekten sıkıntılı olabiliyor. Nasıl yapıyorsunuz?
Kendimden örnek vermek gerekirse,
- belli bir akor yürüyüşünden hareket ettiysem örn. Progression Ab
- bitmemiş, çalışmaya devam edilen anlamında Work Track#....
- yine isimlendirilmemiş anlamında tarih içerecek şekilde Unnamed_YYYYAAGG
- hızlıca değerlendirilecek bir akor yürüyüşü / melodi için Idea #SAYI gibi, örn.
Tabii, günü geldiğinde bu parçalardan biri pişiyor oluyor ve o noktada isimlendirmede sıkıntı yaşıyorum,
İzlediğim yöntemlerden bazıları şu şekilde,
1- Parçanın akor yürüyüşünü / tarzını yapay zekaya sorup tam olarak hangi temalarla eşleştiğini öğrenip isimlendirme. Bazen işe yarıyor ancak çoğu zaman yüzeysel/fazlan sınıflanmış kalabiliyor gelen isimler. Parçanın inşaatına OpenMPT ile başladığım için ChatGPT'nin anlayabileceği şekilde de paylaşabiliyor olmak güzel bu arada, yakında böyle bir şey deneyimledim : https://chatgpt.com/share/67953375-f160 ... 0601c8fcb6
mp3/wav dosyası analiz edemiyor, teknik bir sorunu var, muhtemelen edebilecektir.
2- Parça beraber yapıldığı diğer parçalarla bir temanın parçasını oluşturabiliyor, böyle durumlarda aynı temaya bağlı isimlendirme yapabiliyorum. Depresyona girdiğimi düşündüğüm bir dönemde mesela parçayı Into Blue diye isimlendirmişken sırasıyla benzer temada yazılan parçalara şu isimleri vermiştim : Blue, Out of Blue, Turquoise.
3- Parçaya sözle eşlik etmeye çalışıp o şekilde isimlendirmeye çalışıyorum, bazen sözlü yayınlamasam da söz yazmış oluyorum ve yazılan sözden mutlaka bir isim çıkıyor.
Belli bir yönteme sadık kalınmadığı zaman isimlendirme garip olabiliyor. Örn. bir parçamı sırf 9/8 ritm kullandığım için Playful diye isimlendirmiştim : https://www.youtube.com/watch?v=jt81WRgp1sM .
Şarkılarınızı nasıl isimlendiriyorsunuz?
-
demiraliatilgan
Re: Şarkılarınızı nasıl isimlendiriyorsunuz?
Aslında basit, çünkü sır şu tanımda gizli: Müzik, seslerin yardımıyla duyguları aktarma sanatıdır. Buna göre eseriniz hangi duyguyu tanımlıyor, besliyor ve anlatmak istiyorsa isminin o olması gerekiyor. Ki eşleşme gerçekleşsin. Şunu da eklemek isterim, müzikal notaların her biri de bir duyguyu, bir anı temsil eder. Hele ki Gam ve Akor olarak bir araya geldiğinde zaten malum yapı ortaya çıkar. Hüzün ve Neşe. İşte bu kadar basit. Ben isimlendirmeyi bu noktadan başlayarak yapıyorum. Şarkımı ne zaman ve ne için bestelediysem ismi o oluyor. Hatta çoğu zaman daha bestelerken ismini de alıyor. Proje noktasında dosya isimleri de tarihliyorum. 20250125_ID gibi. Böylece daha klasör topluluğu halindeyken görünce neyin ne olduğunu hatırlıyorum. Bu bana büyük kolaylık sağlıyor.
Kolay gelsin, başarılar diliyorum.
Kolay gelsin, başarılar diliyorum.